Marea Unire | Ziua in care ne-am unit sub acelasi nume: Romania

2020-11-20 16:28:39
Image

Marea Unire | Ziua in care ne-am unit sub acelasi nume: Romania

 

In 1918 ne-am indeplinit un vis aparent imposibil la acea vreme: unirea tuturor romanilor sub acelasi nume. Romania!

Pe 1 decembrie sarbatorim Romania, ne sarbatorim pe noi, ne bucuram de ce s-a reusit la Alba Iulia si multumim pentru libertatea pe care o avem astazi. Astazi ii numim eroi pe cei care ne-au adus impreuna sub acelasi tricolor si sub acelasi nume, intr-un stat democratic. Pe cei care ne-au dat identitatea, mandria, onoarea si bucuria de a fi romani. Am fost Romania Mare si Frumoasa Romanie a diversitatii, pentru ca, indiferent de etnie sau religie, toti ne doream unirea. 

Dar Unirea nu a fost usoara. Romania era vlaguita de razboi si epidemie, partial ocupata de armate straine si departe de aliatii sai. Iar Unirea din decembrie 1918 a avut loc pentru ca la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei si Bucovinei au votat unirea. Unirea Basarabiei cu Romania, de la 27 martie 1918, a avut 86 de voturi pentru, 3 impotriva si 36 de abtineri.

„Veniti cu totii la Marea Adunare Nationala care se va tine la 1 decembrie in Balgradul lui Mihai Viteazul. Veniti cu miile si cu zecile de mii! Lasati pe o zi grijile voastre acasa, caci in aceasta zi  vom pune temelia unui viitor bun si fericit pentru intreg neamul nostru romanesc”. 

Iar toate drumurile au dus la Alba-Iulia pentru 100.000 de romani. 

In sala in care s-a votat Unirea, lojile erau ocupate de femei, imbracate in costume populare. „Cand Marele Sfat National Roman s-a pronuntat asupra unirii, cineva din sala a deschis fereastra catre strada si a strigat din toate puterile: S-a votat Unirea cu Patria Mama!”, isi aminteste Gheorghe Maier. Martorii spun ca oamenii si-au aruncat spre cer caciulile, s-au prins in hore, s-au imbratisat, fredonand cantece patriotice. (Via. Vice)

Cel mai important moment al natiunii noastre a fost surprins in doar cinci fotografii de alba-iulianul Samoila Marza, „fotograful Unirii”. Celebrul aparat cu burduf face acum parte din colectia expozitionala a Muzeului National al Unirii. (Via. Acasa la romani)

Dupa razboi, Regina Maria s-a alaturat oamenilor de stat romani de pe o pozitie neoficiala, la convorbirile de pace de la Paris, pentru a pleda cazul tarii noastre cu privire la castigurile teritoriale. Putini oameni par a fi constienti ca actuala dimensiune a Romaniei se datoreaza in mare masura eforturilor de lobby depuse de Regina Maria la Paris.

Un reputat istoric englez, Q.W.A. Leeper, publica, in decembrie 1918, sub forma de brosura, un studiu numit „Dreptatea cauzei romanesti” („The Justice of Rumania’s Cause”), unde arata ca unirea romanilor „este rezultatul firesc al rodului eroic al grelelor suferinte indurate pentru infaptuirea acestui ideal, care inseamna un mare castig pentru cauza progresului si democratiei”. (Via. Balcanii)

1919: principala preocupare a diplomatiei romanesti, in cursul acestui an, a fost ratificarea, prin tratatele de pace, a actelor de Unire din 1918. Seful delegatiei romane la Paris, Ion I.C. Bratianu, intampina multe greutati ca urmare a faptului ca Romania, ca si alte tari mici, fusese trecuta in categoria statelor cu interese limitate si nu era acceptata la elaborarea tratatelor de pace. In acest context, Regina Maria, cu acordul lui Ferdinand decide sa plece la Paris pentru a sustine cauza Romaniei, in contextul relatiilor pe care le avea cu lumea occidentala. (Via.Regina Maria)

Romania e ca mama: frumoasa, buna si atat de iubitoare. 

Si ar trebui sa sarbatorim Romania, nu doar de 1 decembrie, ci in fiecare zi. 

Ce poti sa-i faci cadou? Viziteaza Romania! - muntii, manastirile, muzeele, teatrele, orasele, marea, delta. Si povesteste peste tot despre Romania frumoasa. O lectie de istorie care nu este predata in scoli