Arta mestesugului artizanal in Marche

ImageNumar persoane

ImagePerioada

7 Nopti

Prima zi

ImageCazare

ImageTransport

 • Fara transport.
Descriere

Marche este un teritoriu bogat în cultură și meșteșuguri străvechi, care sunt încă învățate in zilele noastre în atelierele artizanale, unde materiile prime sunt prelucrate prin metode antice, respectând tradițiile locale. 

Din această experiență, din „know-how”, se nasc produsele tipice marchigiane, un depozit de cultură și tradiții care riscă să rămână necunoscute nu numai călătorului, ci și locuitorilor săi. 

Dacă este adevărat că multe dintre meșteșugurile străvechi, dispar pentru a fi absorbite de o dimensiune industrială, este totuși de necontestat faptul că o lume extraordinară încă animă centrele istorice din satele marchigiane unde, între turnuri și clopotnițe, alei, piețe, teatre, muzee, în apropierea plajelor aglomerate sau a caselor de țară, este posibil să întâlnim femei și bărbați care au ales să întreprindă o activitate artizanală bazându-se mai ales pe capacitatea și creativitatea lor, îmbinând cunoștințele tradiționale cu designul și gustul zilelor noastre.

Marche oferă oportunități foarte interesante de a călători prin itinerarii reale la locurile de muncă și descoperind meșteșuguri tipice. Printre cele mai vechi tradiții se numără prelucrarea pielii, care a avut origine în Evul Mediu, iar astăzi se poate lăuda cu o serie de industrii din industria încălțămintei, a pielii și a genților din zona Macerata și din zona Fermano. 

Prelucrarea hârtiei este  identificată cu orașul Fabriano, unde a fost inventată o tehnică specială de filigran, care a constituit esența și trăsătura distinctivă a cărților de valoare și a bancnotelor. 

Travertinul, cu nuanțe de fildeș subtil, se află în centrul numeroaselor tehnici legate de prelucrarea pietrei, tipică teritoriilor Ascoli Piceno și Acquasanta Terme, activitate care continuă și astăzi, prin pietrele și sculptorii care transmit această artă. 

Prelucrarea majolică și teracotă în schimb, a început în epoca medievală și a atins splendoarea sa în perioada Renașterii când, grație patronatului Della Rovere din actualele provincii Pesaro și Urbino, s-a dezvoltat una dintre cele mai înfloritoare industrii italiene. 

Fierul forjat este, de asemenea, răspândit în toate locurile, una dintre cele mai înfloritoare zone din acest sector este încă Ascolano, în special în localitățile Force și Comunanza, unde fierarii de astăzi continuă o tradiție veche de secole. 

Atelierele de aur s-au răspândit în Jesi, Fossombrone și Fano, pentru prelucrarea aurului, datorită prezenței artizanilor de valoare internațională care s-au distins pentru creațiile lor originale.

Fabricarea de mobilă este cunoscută în întreaga lume, în special în zona Pesaro, unde s-a dezvoltat o rețea densă de ateliere de tâmplărie, care de-a lungul timpului a evoluat spre producția industrială și de ultimă oră.

Pe de altă parte, Acquaviva Picena prezintă producția „paiarole”, adică coșuri făcute cu paie de grâu, răchită și diverse tipuri de stuf, ca o tradiție artistică interesantă. Procesarea este total manuală și femeile sunt cele care se ocupă de realizare. În satul antic Montappone puteți vizita Muzeul pălăriei, care propune și ilustrează toate etapele prelucrării paielor. 

Marche este, de asemenea, un teren de producție de instrumente muzicale sofisticate. Castelfidardo este unul dintre principalele centre de fabricație a acordeoanelor in lume, în timp ce, în apropierea localității Recanati, este amintită producția de chitare, sfârșind în Ascoli Piceno, unde înflorește arta experților în instrumente muzicale. 

În sfârșit, Offida este foarte renumită pentru arta laborioasă a dantelelor cu bobină, importată din est în jurul secolului al XV-lea, practicată cu pricepere de femeile satului, adesea așezate în grupuri mici în fața ușii.

Text si Fotografii din Arhiva Regione Marche, Italia

Hotel 3*/ 4* stele-tarif in HB - zi/include bauturi 1/2 apa si 1/4 de vin + serviciu de plaja Hotel Napoleon 4* Hotel Delle Nazioni 3* sup  Hotel Metropol 3 * Hotel Gala 3* 

PERIOADA A1 – de la 17/9 la 31/10 

PERIOADA A2 – de la 1/4 la  30/5 

€ 62,00 € 50,00 € 48,00 € 48,00 
PERIOADA B - de la 01/6 AL 23/6 si de la 25/8 AL 17/9 € 66,00 € 62,00 € 60,00 € 60,00 
PERIOADA C - de la 23/6 AL 4/8 si de la 18/8 AL 25/8 € 84,00 € 74,00 € 72,00 € 72,00 
PERIOADA D - de la 04/08 la 18/8 € 108,00 €82,00 € 77,00 € 77,00 
Supliment camera single pe zi€ 20,00 € 18,00 € 14,00 € 14,00 
Supliment camera dubla in regim de single pe zi € 30,00 € 26,00 € 24,00 € 24,0 

Tariful include: 

 • 7 zile All inclusive hotel 3*/4* - tarrife in HB pentru minim 2 persoane minim 7 zile
 • ½ APA si ¼ VIN la masă
 • serviciul de plaja cu umbrela si 2 slezonguri, exclus in primul rând
 • Discount copii pentru al 3-lea si al 4-lea pat in camera de la 0-2,99 GRATIS, de la 3-5,99 reducere 50%, de la 6 la 11,99 reducere de 30%, peste 12 ani reducere 10 %, box si masa 20 Euro/ zi.
 • Supliment single / zi  de la 14 Euro / zi
 • Supliment camera dubla pentru folosinta in regim single de la 24 euro/zi.

 

Tariful nu include: 

 • Nota: tarifele si taxele de hotel se achita la hotel.
 • Tarifele standard nu se aplica pentru perioadele de punte, sarbatori sau manifestari la nivel local.
 • Disponibilitate la cerere, nici o camera nu este rezervata anticipat.
 • Tarifele sunt disponibile cu programare prealabila si la cerere
 • Intrarile la obiectivele turistice
 • orice alte servicii solicitate de turisti, dar nespecificate in program
 • orice servicii suplimentare cauzate de  forta majora (ex cheltuielile aparute ca urmare a prelungirii sejurului cauzat de vremea rea).

 

Informatii suplimentare: Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica programul în funcție de factorii externi, fără a afecta calitatea acestuia. Pentru orice activitate organizata de ANIMA HOLIDAYS – EVERYN beneficiati de consultanta gratuita, astfel încât să aveți parte de cele mai reușite experiențe de călătorie și vacanță.