1 Noapte
Prima zi
Transport cu autocar modern, cu climatizare
Iasi – Casa Memoriala “Ion Creanga” (Humulesti) – Muzeul Mastilor Populare (Tarpesti) – Manastirea Varatec (Casa, mormantul Veronicai Micle etc.)– Manastirea Agapia (muzeul N. Grigorescu, casa Al. Vlahuta, Muzeul Vivant) – Manastirea Agapia Veche - Iași
Casa memoriala „Ion Creanga” a fost pastrata aproape intacta din perioada în care povestitorul locuia aici cu întreaga familie și ofera o incursiune rara în stilul de viața țaranesc din secolul al XIX-lea. Simpla, varuita în alb, curata, împrejmuita cu un gard de nuiele, arata exact ca în poveștile copilariei și este o marturie a frumuseții simple a arhitecturii populare din aceasta parte a Romaniei.
Muzeul ”POPA”, înființat de creatorul popular Neculai Popa, este deschis publicului înca din anul 1977 si cuprinde: obiecte de arheologie, numismatica, etnografie, obiecte religioase, icoane, pictura naiva, dar și creații ale lui Neculai și Elena Popa: maști, costumații pentru spectacolele de iarna, sculptura în lemn și piatra.
Manastirea Varatec. Cea mai mare manastire de maici din Romania este în satul Varatec din comuna Agapia. A fost fondata în 1785, iar o perioada de timp a fost sub îndrumarea Manastirii Agapia. La Manastirea Varatec au trait personalitați ale culturii romanești printre care Veronica Micle, care e și înmormantata aici, arhimandritul Bartolomeu Anania sau academiciana Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Sculptorul Ion Jalea a realizat statuia din bronz a Saftei Brancoveanu, aflata în curtea manastirii Varatec. În muzeul manastirii se afla si lucrari ale Smarandei Neculce, nepoata cronicarului Ion Neculce.
Nu exista alt nume care sa fie asociat atat de bine cu poetul național Mihai Eminescu cum este cel al scriitoarei Veronica Micle. În vechiul centru al orașului Targu Neamț se afla Casa memoriala „Veronica Micle”, refacuta dupa planul original și amenajata ca muzeu în 1984. Aici, vizitatorii pot descoperi fotocopii, manuscrise, carți și obiecte personale care au aparținut poetei, cum ar fi un scrin, un suport de carți, o calimara, sau prima ediție a volumului sau de poezii.
Manastirea Agapia este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Europa. Monumentul despre care Alexandru Vlahuța spunea în 1910 ca este unic în Romania pentru „aleasa comoara artistica, bogație de viața cereasca, exprimata așa frumos, așa de curat și cu atata putere” se afla la doar noua kilometri de Targu Neamț, în mijlocul unei paduri. O valoare culturala deosebita este data manastirii și de frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861, cand artistul avea în jur de 20 de ani. Grigorescu a folosit modele vii pentru realizarea portretelor și s-a inspirat din marii artiști ai Renașterii. Dintre cele peste 200 de case monahale din Agapia, locuita și pe deplin funcționala, poate fi vizitata de turiști. Este ceea ce se cheama Muzeul vivant din Agapia, unic în Europa, unde puteți cunoaște viața de zi cu zi a maicuțelor, le puteți vedea în timp ce se roaga sau brodeaza.
Casa memoriala Alexandru Vlahuța de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuța (1858-1919) în apropiere de Manastirea Agapia (județul Neamț). Casa a fost construita din lemn în anul 1885. În prezent, în pridvorul casei sunt organizate cenacluri literare.
Tarif: de la 43 Lei /PERSOANA
TARIFUL INCLUDE:
TARIFUL NU INCLUDE:
PUNCT DE ÎNTALNIRE:
Pentru orice activitate organizata de ANIMA HOLIDAYS – EVERYN beneficiati de consultanta gratuita, astfel Incat sa aveti parte de cele mai reusite experiente de calatorie si vacanta.